H. Håkansson. One Hundred and One Pieces of a Tree

Utstillingen «Henrik Håkansson. One Hundred and One Pieces of a Tree (Norwegian Wood)» åpner på KODE 15. november. 

Denne vinteren presenterer KODE en stedsspesifikk installasjon av den svenske kunstneren Henrik Håkansson (f. 1968) i Tårnsalen.

Håkansson har laget et verk som bokstavelig talt har røtter i Bergen. Hovedelementet er et tre, en svartor som han selv plukket ut ved Svartediket i Isdalen. Treet ble rykket opp med roten, tørket i ett år og dissekert i hundre og én forskjellige deler.  

Vitenskapelig til verks
Gjennom store deler av sitt kunstnerskap har Håkansson latt naturen selv spille hovedrollen, ved å sette trær, planter, jord og insekter rett inn i utstillingssalene. Han har blant annet spilt inn lerkesang på vinyl, skapt prosjekter basert på vindtunneller for fugler, og laget malerier av mygg som kolliderer med lerretet. I Håkanssons tvetydige iscenesettelse framstår naturen som både uventet og urovekkende.  

Håkansson er kjent for å ta i bruk virkemidler som ligner på vitenskapens systematiske metoder, som disseksjon og nærbilder, og framhever på samme tid både orden og uorden. Han tematiserer vårt komplekse forhold til naturen, og ikke bare i forbindelse med etikk og økologi; han tar også opp selve definisjonen av natur slik den har blitt framkultivert av kunsten og vitenskapen gjennom de siste århundrene.  

Internasjonal karriere
Håkansson kan vise til en lang internasjonal karriere som strekker seg tilbake til midten av 1990-årene.

Han har deltatt på Sydney-biennalen (2014), Documenta 13 (2012) og to ganger på Venezia-biennalen (1997, 2003), og med separatutstillinger på blant annet De Appel i Amsterdam (2003), Lunds konsthall (2012), Kunsthalle Basel (1999) og Moderna Museet (2003). I 2018 deltok han i gruppeutstillingen NATURvitenskap ved Trondheim kunstmuseum.  
 

  • 15 nov 2019 til 31 aug 2020
  • Kode 4
  • 130,- / 90,- / 0,- *

* Adgang alle Kode museer i 2 dager. Voksne 130,- / Studenter 90,- / Barn under 16 år 0,- / KODE medlem 0,-